De maand mei: Cultuur! Blog #5

De cultuur van een land woont in het hart en de ziel van de mensen – Geschreven door S-OJO medewerker Hakim 17 mei 2016

Er is mij gevraagd wat te schrijven over het maandthema ‘cultuur’, dit is voor mij een interessant en actueel onderwerp. Momenteel is er natuurlijk de vluchtelingencrisis waarbij er ook in Leeuwarden steeds meer culturen samensmelten. Hoe je het wendt of keert iedereen krijgt op een bepaalde manier met een andere cultuur te maken. Of je nu voor of tegenstander bent van de opvang van vluchtelingen daar draait het in mijn  blog niet om.

 Op het S-OJO krijgen wij te maken met verschillende culturen waar wij als medewerkers veel van kunnen leren maar waarbij wij hen ook de Nederlandse normen en waarden mee kunnen geven. Wij proberen de jonge ouders in hen kracht te zetten en hebben ervaren dat veel ouders het een goed gevoel geeft om te vertellen over hun afkomst en culturele gewoontes uit hun thuisland.. Zo hebben wij bijvoorbeeld een moeder gehad die wat kwam vertellen over Chili en hierbij ook haar moeder meenam. Zij had een powerpoint voorbereid en diverse Chileense delicatessen meegenomen die gretig aftrek vonden bij de rest van de ouders (en bij de medewerkers).

Dit zijn voor ons mogelijkheden om de smeltkroes van culturen samen te brengen en andere ouders ook te laten proeven van andere culturen. Want een oud gezegde luid:’ wat de boer niet kent dat vreet die niet.’ Ik denk dat als jij meer in aanraking komt met andere culturen en oprechte interesse toont dat je een andere ook beter gaat begrijpen wat ertoe leidt dat je op een verdraagzame manier naast elkaar kunt leven.

Op persoonlijk vlak heb ik ook iedere dag te maken met een andere cultuur. Ik ben namelijk zelf een zoon van een migrant. Mijn vader is op zijn 16e uit Marokko vertrokken omdat de armoede daar relatief groot was en er in Europa een grote behoefte was aan arbeidsmigranten. Hij is dus terwijl hij zelf nog een kind was uit zijn ouderlijk huis vertrokken met de hoop in Europa een betere toekomst te vinden. Hij stort zich dus ergens in waarbij de uitkomst een groot raadsel is en niet wist hoe hij zich moest redden in een totaal andere wereld.
In mijn ogen kan je zijn situatie min of meer wel vergelijke met de situatie die de ouders die bij ons op het S-OJO komen ook meemaken. Sommige van hen zijn zelf nog puber en krijgen onverwachts een kind. Ze weten niet hoe het allemaal moet en wat het allemaal voor hen inhoud dat zij moeder worden. Zij storten zich al dan niet bewust in een wereld die hen niet eigen is maar er wordt wel van hen verwacht dat zij zichzelf redden.

 Voor beide voorbeelden geldt dus dat je een wereld betreed waar je nog niet veel van afweet. En ik denk dat zowel mijn vader als een deel van onze jonge ouders het niet gered zouden hebben zonder hulp van medemensen. Al zijn het maar kleren die je krijgt van een oom of tante, tot het bieden van schouder om even uit te huilen. Wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat alle beetjes helpen en wat voor jou maar een kleine moeite is kan voor iemand anders een hele grote betekenis hebben.

De cultuur van een land woont in het hart en in de ziel van de mensen

Mahatma Gandhi Indiaans politicus

57BYBM0581

Styling Reset settings
Demo Site
Layout Style
Colors
  • Base 1
  • Base 2
  • BG color
Background
Fonts (630+ fonts available in admin panel)