De maand mei: Cultuur! Blog #6

Vrijwilligerswerk in Afrika – Geschreven door S-OJO medewerker Jinke 27 mei 2015

Cultuur, het thema waar het in de maand mei over is gegaan. Er is mij gevraagd om hier een stukje over te schrijven. Zelf heb ik voor een half jaar in Rwanda (Afrika) vrijwilligerswerk gedaan. In mijn eentje ben ik daar naartoe vertrokken, omdat ik iets van de wereld wilde zien. Eenmaal daar aangekomen kwam ik in een hele andere wereld terecht. Ik kwam in een dorpje te wonen en kreeg vanaf dag 1 met verschillende mensen contact. Iets wat ik in Nederland helemaal niet gewend was, hier in Nederland is iedereen toch meer op zichzelf vind ik. Ze waren ontzettend open, nodigden mij uit om bij ze op bezoek te komen en wilden mij kennis laten maken met het land. Ik kwam van een ik-cultuur naar een wij-cultuur en daar voelde ik mij best prettig bij.

Na een aantal dagen wennen begon ik les te geven op de basisschool die zich in het dorp bevond. Zo’n 50 leerlingen in 1 klaslokaal vol krakkemikkige schoolmeubels en allemaal in een blauw uniform. Het was daar bijzonder dat je als kind naar school kon. In Nederland zijn wij verplicht om naar school te gaan, in Rwanda werden kinderen gewoon thuis gehouden om het huishouden te doen, hout te halen waarmee ze konden koken en water te halen voor die dag. Het was ook mogelijk dat ze de (voor ons) kleine bijdrage niet konden betalen. Allemaal voorzieningen die bij ons vanzelfsprekend zijn en waar zij veel moeite voor moeten doen.

Zwangerschap in Afrika op jonge leeftijd is eigenlijk not-done. Je hoort volgens hen getrouwd te zijn wanneer je kinderen krijgt en het is een schande voor de familie wanneer je toch in verwachting bent. Meisjes van 19 die op school zitten en zwanger zijn worden van school gestuurd en hebben een minder goede kans op een goede toekomst. In Nederland mag je op school blijven en bestaat er bijzonder verlof. Als ik het mij zo bedenk, mogen we trots zijn dat we in een land zoals Nederland wonen.

 

Blog ojo

Styling Reset settings
Demo Site
Layout Style
Colors
  • Base 1
  • Base 2
  • BG color
Background
Fonts (630+ fonts available in admin panel)